A


AARDE SYMBOOL (Astrologie)

Aarde symbool

Dit zijn symbolen die voortkomen uit de astrologie en staan voor de planeet aarde, wordt ook gebruikt door de hekserij. De meest gebruikte uitleg van het symbool is dat de cirkel de aardbol voorstelt en dat de plus in het midden de vier richtingen van een kompas voorstellen.

De oorsprong van dit symbool is waarschijnlijk ergens in het bronzen tijdperk. Daar vinden we de eerste tekeningen van dit symbool. Dit symbool wordt gezienteken als een aardbol. De Grieken en de Romeinen gebruikten dit symbool al voor de godin van de aarde (respectievelijk Gaia en Gaea).

In de Noorse mythologie staat dit symbool voor de god Odin. Hier wordt Wiel kruis, Odins kruis of Zonnekruis genoemd. In tegenstelling tot wat de naam Zonnekruis doet vermoeden staat het dit symbool als het Zonnekruis genoemd wordt, nog steeds voor Aarde.

AARDE SYMBOOL (Alchemie)

Aarde symbool

Dit zijn symbolen die voortkomen uit de alchemie en staan voor het element aarde. Ergens in de 14de of 15de eeuw is dit symbool ontstaan, toen alchemie voornamelijk door de kerk verboden werd. Samen met water, lucht en vuur, wordt aarde als een klassiek element in de alchemie beschouwd.

ABRACADABRA

Abracadabra symbool

Abracadabra, wordt gebruikt als toverspreuk of om aan te geven dat het wartaal is wat men hoort. De getoonde afbeelding is een geluk talisman met de spreuk Abracadabra er op en wordt gedragen als een amulet tegen ziekten en pijn. Over de oorsprong is veel verwarring, het zou uit de Griekse, Latijnse taal afkomstig kunnen zijn, of de Joodse of Babylonische cultuur.

Ook een Vrijmetselaarssymbool: een bezwering term die vroeger om de nek werd gedragen als een amulet tegen verschillende ziekten, vooral de tertiaire ziekten. Het zou op een driehoekig stuk perkament geschreven worden in de vorm zoals je hierboven ziet.
Er wordt gezegd dat het voor het eerst voorkomt in de Carmen de Morbis et Remediic van Q. Serenus Sammonicus, een favoriet van keizer Severus in de 2e en 3e eeuw, en wordt over het algemeen verondersteld te zijn afgeleid van het woord abraxas.

Over de oorsprong is veel verwarring, het zou uit de Griekse, Latijnse taal afkomstig kunnen zijn, of de Joodse of Babylonische cultuur.

ABRAXAS SYMBOOL

Abraxas symbool

Abraxas is een woord met mystieke betekenis en komt voor in gnostische teksten zoals het Heilige boek van de grote onzichtbare Geest, ook wel in Griekse magische papyri. Het woord wordt vaak verbonden aan het boven afgebeelde figuur. Abraxas is een van de vier dienaren van de vier Lichten als gezant van de hoogste krachten in het pleroma , en afgebeeld met het hoofd van een haan (Phoebus) of leeuw (zoals Ra en Mithras), het lichaam van een mens, benen als slangen die eindigen in schorpioenen. In zijn rechterhand houdt hij een knuppel of dorsvlegel vast, en in zijn linkerhand een rond schild. Deze voorstelling stond bekend als de Anguipede. Het symbool werd vaak als amulet gebruikt.

ADELAAR SYMBOOL

Adelaar symbool

Dit symbool wordt frequent gebruikt op wapens (heraldiek) en vlaggen en in verschillende ontwerpen gebruikt. Voorbeelden zijn: het Amerikaanse grootzegel voor het bezegelen van officiële documenten en paspoorten en het Duitse wapen.

Er worden veel symbolische waarden aan de adelaar toegekend. De belangrijkste is wel dat de adelaar de koning van de volgels is en staat voor macht en overwinning. Al door de Romeinen gebruikt op vaandels. Ook de oude Egyptenaren, de indianen en Azteken gebruikten de adelaar als een symbool. De eerste vormen van een adelaar als symbool vinden we in de oude Egyptische en Chinese dynastie culturen. Duitsland en Egypte gebruiken in hun vlag nog steeds een adelaar.

ADINKRAHENE SYMBOOL

Adinkrahene symbool

Van oorsprong West-Afrikaans ontstaan omstreeks 1800. Vaak toegepast op muziekinstrumenten zoals jembe’s. Het symbool staat voor grootmoedigheid, standvastigheid en zorgvuldigheid en wordt vaak geassocieerd met leiderschap. Dit Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

ADONIS SYMBOOL

Adonis symbool

Adonis was een zeer knappe jongeling uit de Griekse mythologie. Hij was een pronker die zich liet voorstaan op zijn uiterlijk en schoonheid van kleding. Hij zou zijn geboren in Libanon en was een onverschrokken jager die vaak roekeloos te werk ging.

HET ADWO SYMBOOL

Adwo symbool

Staat voor sereniteit, vrede, kalmte. Dit Adinkra symbool is afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, zij woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

AKOBEN SYMBOOL

Akoben symbool

Dit symbool staat voor een krijgshoorn en voor de bereidheid om te strijden, maar ook voor toezicht en zorg. Dit Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

AKOKO NAN SYMBOOL

Koko Nan symbool

Dit staat voor ” het been van een kip” in de betekenis dat een kip op haar kuikens stapt maar ze niet doodt. Staat symbol voor een ouder die zijn kind zowel corrigeert als beschermd. Symbolisch voor barmhartigheid en discipline. Dit Adinkra symbool is afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, zij woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

AKOMA NTOASO SYMBOOL

Akoma Ntoaso

Het Akoma ntoso symbool staat voor verbonden harten in de vorm van saamhorigheid. Het symboliseert tolerantie, geduld en eenheid. Dit Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

AKUABA POP SYMBOOL

Akaba pop symbool

De naam “Akua’ba” zou zijn oorsprong vinden in een Akan legende over een vrouw met de naam Akua die, vanwege haar onvruchtbaarheid, een waarzegger raadpleegde. Ze kreeg het advies een houten pop van een kind te laten snijden en deze te verzorgen en rond te dragen als een echt kind. Ze werd door haar dorpsgenoten bespot en haar houten kind kreeg de naam Akua’ba (kind van Akua). Toen ze echter inderdaad zwanger raakte en een dochter kreeg werd deze pop algemeen erkend als middel tegen onvruchtbaarheid. Dit Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, woonden in het land dat nu Ghana is.

ALZIEND OOG

Alziend oog

Het alziend oog is een symbool waarbij het oog omgeven wordt door stralen en soms door een driehoek.In het christendom komt het alziend oog voor als een verwijzing naar het Goddelijk oog dat waakt over de mensheid. Binnen de Vrijmetselarij komt het alziend oog ook voor en moet tijdens de tempelloge verlicht worden. Het hangt in alle tempels van de Vrijmetselaars aan de wand tegenover de ingang. Op dollarbiljetten staat dit symbool ook, de Vrijmetselaars spelen een grote rol in de geschiedenis en de pyramide en het oog zijn symbolen van de Vrijmetselaars.

ALLAH MOHAMMED KRAAL

Allah Mohammed kraal

Dit is een bescheiden amulet, er staan slechts twee woorden op. Aan de ene kant staat Allah en aan de andere kant Mohammed in het Arabisch. Voor moslims is het moeilijk een islamitisch amulet te ontwerpen omdat het in hun geloof niet is toegestaan om een afbeelding te maken van Allah of de profeet Mohammed. Daarom moeten ze zich beperken tot het geschreven woord. De werking van deze amulet komt dan ook niet voort uit de vorm, maar uit de kracht van de tekst op het amulet.

HET ANK SYMBOOL

Ankh symbool

Het Ankh symbool ontstond in de Egyptische mythologie en staat voor (eeuwig) leven, onsterfelijkheid. Het werd veel gevonden in schilderingen bij graftombes en op voorwerpen. Het wordt ook wel het hengselkruis ( Latijn: Crux Ansata), sleutelkruis of levenskruis genoemd. Verder lijkt het op een Taukruis (een T, vernoemd naar de god Tammuz) met een hengsel eraan.

Daar het symbool de vorm van een sleutel heeft, wordt het ook de levens- of Nijlsleutel genoemd. Door de sleutelachtige vorm, wordt het symbool ook gezien als de sleutel die de poort van de hel kan openen. Het ontstaan is, is niet geheel duidelijk.

Er is een theorie die zegt dat het teken de zon voorstelt die boven de horizon uit komt. Een ander verhaal zegt dat het de riem van de moedergodin Isis is.

Ook is er een verhaal dat zegt dat het het mannelijk en vrouwelijk symbool gecombineerd is.

Door esoterische groepen wordt het symbool ook gebruikt.

HET AT SYMBOOL (apestaart of @)

At symbool

Anders dan men zou vermoeden stamt dit symbool uit de 16de eeuw en werd gebruikt als inhoudsmaat (26 liter). Het vindt zijn oorsprong in een Italiaans koopmansschrift. Het wordt ook wel Amfora genoemd.

Later is, in de loop der eeuwen, de betekenis gewijzigd en werd het in Europa gebruikt als symbool van “tegen de prijs van” om de stuks-prijs aan te duiden.

In de jaren 70 koos de computeringenieur Ray Thomlinson het apenstaartje in de aanduiding voor e-mailadressen. Ray Thomlinson werkte an het ARPANET project, later internet genoemd. Het @ symbool wordt tegenwoordig gebruikt om aan te duiden voor wie een boodschap bedoeld is (@ontvanger), of waar iemand zich bevindt (@home)

HET ATHEÏST SYMBOOL

Scharlaken A symbool

Het paarse (scharlaken) A symbool is een atheïstisch symbool gepromoot door de bekende auteur Richard Dawkins. Hij ontwierp het symbool voor zijn ‘OUT’-campagne die werd gelanceerd om atheïsten (Atheïst, Grieks: ‘iemand zonder god) aan te moedigen zich in het openbaar te uiten en zich uit te spreken tegen gedwongen religieuze agenda’s op scholen en in de politiek.

ATHEÏSTISCHE ALIANTIE (INTERNATIONAAL) SYMBOOL

Atheïstische Alliantie symbool

Dit symbool is ontworpen door Diane Reed in 2007 voor de Atheist Alliance International (AAI) wedstrijd. De AAI is een wereldwijde, non-profit verzameling van Atheïstische organisaties en personen die atheïsme willen promoten en onderwijzen. Het wordt over het algemeen gezien als een symbool van het vrijdenken.(Meer atheïstische symbolen onder D: Darwin Vis symbool, L: Lege verzameling symbool, R: Roze Eenhoorn symbool, V: Vliegende Spaghetti monster symbool, G: Gelukkige mensen symbool)

ATHEISTEN (AMERIKAANSE)

Amerikaanse atheïsten symbool

Een van de oudste expliciet atheïstische symbolen is het open-ended atoomlogo dat is aangenomen door de American Atheists (AA), een organisatie opgericht in 1963. Ontworpen om empirisch denken en wetenschappelijke nieuwsgierigheid te benadrukken, bestaat het symbool uit een atomaire werveling met het alfabet ‘A’ in het midden.
Het open uiteinde van het atoomsymbool vertegenwoordigt de onvolledigheid die inherent is aan de wetenschap, het geloof van wetenschappers dat ze nog alle antwoorden moeten vinden. De ‘A’ gevormd door deze onvoltooide verticale elektronenbaan symboliseert het atheïsme. De ‘A’ in het midden verwijst naar Amerika, het land waar AA is gevestigd. Omdat het logo auteursrechtelijk beschermd was door de AA-organisatie, kreeg het geen brede erkenning als een atheïstisch symbool.

AUM AMRA SYMBOOL

Aum Amra symbool

Aum Amra heeft de vorm van een mango en wordt in verband gebracht met de heer Ganesha. Mangio’s zijn zoete vruchten en symboliseren voorspoed en geluk

Ohm symbool

Ohm (Aum) is een heilige klank geschreven in het Sanskriet of het Tamil, met wat verbeelding is er de kop van een olifant in te zien, zoals in bovenstaande afbeelding als verduidelijking is aangebracht. Heer Ganesha heeft de kop van een olifant.

Ohm (Sanskriet voor ‘ja, zo zij het’, alternatief gespeld als Aum) is voor Hindoes, boeddhisten en sikhs een mystiek woord of mantra. Ohm wordt als symbool beschouwd van de Opperste Werkelijkheid en wordt soms “de moeder van de mantra’s” genoemd. Het wordt vaak aan het begin van gebeden, mantra’s en geschriften als woord van aanroeping en bewondering uitgesproken. Het woord Amen ( zo zij het ) zou hiervan zijn afgeleid.

In het hindoeïsme symboliseren zij drie fenomenen uit het Sanskriet (omgezet a, u, en m): het drietal van Brahma de schepper, Vishnu de behoeder, en Shiva de vernietiger, of de drie niveaus van bewustzijn: ontwaakt, dromend, en diepe slaap. In het boeddhisme wordt het vaak gebruikt als symbool voor het ware “lege” karakter van werkelijkheid, zoals die waarheid door diverse historische boeddha’s en, direct, door het ware karakter van werkelijkheid zelf (zie sunyata) is meegedeeld. Voor sikhs is het de voornaamste Goddelijke Naam.

AMSTERDAM SYMBOOL

Drie kruisen

In de kern van het Amsterdamse wapen zien we een symbool van drie kruisen. Het zijn zogenaamde Andreaskruisen. Het symbool is geplaatst tussen twee verticale rode vlakken, terwijl de kruisen zelf in een zwarte baan worden afgebeeld. De echte ware oorsprong van het stadswapen is niet bekend.

ANANSE NTONTAN SYMBOOL

Ananse Ntontan symbool

Dit symbool wordt ook wel “het spinnenweb” genoemd en symbool voor creativiteit en wijsheid. Ananse, soms ook Anansi genoemd, is een spin uit de Ashanti folklore. In sommige verhalen is dit een goddelijke boodschapper en heeft een netwerk met de Allerhoogste.

ANKER SYMBOOL

Anker symbool

Het anker werd al in de oudheid, rond de middellandse zee, door vissers en zeelui gebruikt als symbool van de zeegoden en stond voor houvast, standvastigheid, hoop en vertrouwen.

In de christelijke cultuur staat het voor hoop en vertrouwen in het geloof. Tevens het symbool van Sint Clement, de bisschop van Rome, die volgens de overlevering in de zee werd geworpen, vastgebonden aan een anker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *